onsdag 23 februari 2011

Påbörjat hängselkjolprojekt

Flera gånger har jag nu skrivit om att provsy ett plagg innan du klipper i det fina tyget, idag har jag gjort just det och inser att även den varianten har sina nackdelar. Jag sitter här med en ihopnålad hängselkjol i ett gult linnetyg och vet inte om jag ska sy ihop den, strunta i den, eller om jag ska göra en i ylle direkt? Den här kommer nog att sitta på dockan ett bra tag till jag har bestämt mig, tyget är iprincip rektangulärt så det går att använda till annat om jag skulle bestämma mig för att inte sy ihop den.

Denna modell av hängselkjol är ny för mig och jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker. Den största nackdelen som jag ser det är bältet, jag anser att den är mycket snyggare med bälte men jag tror inte att vikingatida kvinnor hade bälten då inga fynd tyder på det. Själv brukar jag ibland ha bälte till vikingadräkten för att ha någonstans att förvara mina moderna värdesaker men vill inte rekonstruera en dräkt som bygger på att man bär ett bälte. Dräkten är praktiskt gångbar även utan bälte vilket är ett kriterium för mig men modern fåfänga är inte att ta lätt på. Kanske kommer klänningarna under att ge mer vidd nertill vilket skulle göra det hela mer estetiskt tilltalande? Använd gärna kommentarsfältet om du har idéer eller åsikter.

5 kommentarer:

 1. Hej!

  Tycker du har en helmysig blogg verkligen! Vi kanske kan följa varandra? Håller också på med sömnad, medeltid och lajv o lite sånt! =)

  SvaraRadera
 2. Den är ju helt klart snyggare med bälte, det blir ju lite mer former i den då. Men som du säger så är det nog mest moderna influenser som får oss att tycka det.
  Jag funderar lite på nacken, det ser ut att vara lite mkt tyg där? Och det syns ju faktiskt mindre när man inte använder bälte...
  Kan du ta några närbilder på axlarna?
  /Emma

  SvaraRadera
 3. Min kamera flög just iväg med min sambo till Madrid men den är tillbaka efter helgen. Jag har en idé att bara behålla framstycket som det är och sedan sy sido- och bakstyckena som jag brukar sy hängselkjolar dvs figursydda.

  SvaraRadera
 4. Det ser ju inte ut som att du har så mycket vidd i kjolen, men det kanske finns?
  Nackdelen här jag kan se med att sy i skräptyg är att linet kommer falla annars än ullen, så jag tror inte du får samma ballongskänsla om du syr en riktig. Jag tror det skulle bli riktigt snyggt, särskilt som det inte ser ut precis som alla andra hängselljokar.

  SvaraRadera
 5. Du har nog rätt kikki, fallet borde bli bättre med ylle, frågan är då om jag ska ändra modellen något innan jag ger mig på ett ylletyg? Kjolvidden är inte ens två meter så du har rätt i att vidd saknas där

  SvaraRadera