söndag 6 mars 2011

Gardekors

Gardekors är ett ytterplagg som bars av båda män och kvinnor (dock i olika längd) under 1200 och under första delen av 1300-talet. Målningen intill är från codex manesse.

Material:
Jag använde ett mörkgrönt ylletyg köpt som stuv från Ohlssons tyger i Umeå till själva plagget och fodrade med ett tunt ljusgrönt ylle köpt på samma sätt.

Metod: Jag använde ett mönster från Handelsgillet och handsydde hela plagget med vaxad lintråd. Jag satte ihop delarna som jag antog att de skulle sitta ihop, i ärmarna och huvan lade jag fodertyget innan jag sydde så att sömmen gick igenom fyra lager tyg. Att fodra hela plagget kändes inte som ett alternativ då det gick åt rätt mycket tyg.

När bitarna sedan satt ihop kollade jag på mönstret för att se var i ärmen jag skulle göra hål för armen. För att få ut armen ficka jag sprätta upp en del av sömmen och det var väl helt i sin ordning men jag såg även att det stod instruktioner på mönstret som jag inte riktigt hade följt. Då plagget ändå såg ut som på bilden (förutom att ärmen hängde för långt ner på axeln) valde jag att inte göra några ändringar med den nya informationen. Då axelsömmen som sagt var lite för långt ner lade jag in rynktrådar i axelsömmen för att göra den kortare.Lösningar

  • Läs sybeskrivningen som står i mönstret innan du syr.
  • Är en söm för lång går det att sy ihop den i efterhand.
  • Fodra delarna som syns om du vill spara tyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar