fredag 4 februari 2011

Vikingatida hätta inspirerad av Sköldehamnsfyndet

Som lajvare och SCA:it går det snabbt att upptäcka fördelarna med struthättor. De värmer bra och tar minimal plats i packningen och ser även sådär härligt "medeltida" ut även för turister och andra som inte klassar sig själva som medeltidsnördar. Som viking kommer man inte gärna i struthätta, det ser fel ut. Då är det mycket trevligt att de har hittat ett gravfynd med samma funktion men utan strut från min favorittidsperiod. Detta är ingen arkeologisk nyhet direkt men av någon anledning är det först nu jag har tagit tag i att faktiskt sy mig en och jag är helnöjd med resultatet.


Det finns en viss tendens att de flesta plagg på min blogg är sydd med korps krappröda tunna vadmal. Jag gillar färgen, den är billig och jag råkade ha några meter men nu är det bara väldigt lite kvar så mer variation utlovas i framtiden.

Jag klippte ut en fyra fyrkantiga bitas som jag sedan sydde ihop med vaxad lintråd. Själva huvudbitarna klippte jag ut i storlek 30*55cm och kilarna fick bli 22*22cm. Storleken blev lite för liten för att jag skulle rymma kaninerna jag hade tänkt fodra med så det fick bli yllefoder. Ett mörkblått ylle som blev kvar efter en av mina klänningar fick agera foder. Jag fodrade huvudbiten och bakkilen genom att lägga blå bitar på och fälla ner sömmen över dem. Frambiten lämnade jag ofodrad då jag kom på att det var en bra yta för ett broderi. Denna del tog en kväll.Näsa kväll var det dags att brodera, jag har en trevlig bok med vikingatida bilder och där valde jag ut en på ett vikingaskepp som jag ritade över på hättan. Kim som vi delar hus med kom in och frågade vad jag använde för penna, jag svarade som det var att det var en vanlig bläckpenna och hon förklarade att det inte var en alltför bra idé. Uppenbarligen finns det särskilda broderipennor att köpa som försvinner i tvätten och inte riskerar att rinna ut och förstöra broderiet när det regnar.


Jag använde plattsöm för att göra mitt broderi eftersom jag ville att det skulle gå fort. Tråden är broderigarn i ylle köpt på tradera. När skeppet var på plats lade jag min blå fyrkant på baksidan och fällde sömmarna över den så doldes den fula baksidan.

Hättan var ett snabbt och trevligt projekt, sömnaden tog ungefär en kväll och broderiet hade nog inte tagit mer än en kväll heller om man suttit hela tiden.


Lösningar
  • Använd broderipenna när du ritar ut broderiet
  • mät bredden på mittstycket så att den är lätt att dra över huvudet även med det foder du har tänkt dig.

2 kommentarer:

  1. Oh! I found these instructions after commenting earlier asking for dimensions. Have made the cutest hood!! It is adorable. I wish I could paste in a photo here. Thank you SO MUCH for posting your work.

    [Google translated]

    Oh! Jag hittade dessa instruktioner efter att kommentera tidigare ber om dimensioner. Har gjort den sötaste huven! Det är bedårande. Jag önskar att jag kunde klistra in en bild här. Tack så mycket för att publicera ditt arbete.

    SvaraRadera