söndag 31 oktober 2010

Min balklänning

2007 tog jag studenten och det innebar för mig liksom för många andra en bal, inte på slottet utan på folkparken i Skellefteå. När man ska gå på bal behöver man en klänning och då jag sytt en hel del medeltidsklänningar vid det laget gav jag mig på att sy min egen balklänning. Bilderna i detta inlägg är (som ni förstår) inte tagna av mig. I studentpresent av mina föräldrar fick jag att en fotograf kom och tog bilder som nu finns på en cd-skiva och några av dem passar bra här för att visa min klänning.


Material:
 • Sidentyg ett underbart tyg med svart varp och röda inslag köpt på Ohlssons för 200kr meter då det var rea.
 • fodertyg här valde jag att inte vara lika lyxig utan sparade in pengar på att köpa ett relativt billigt svart fodertyg.
 • dragkedja en svart tunn dragkedja, även den köpt på Ohlssons
 • svart spets på Maikens tyger i Skellefteå har de allt, går man in och frågar efter svart spets så får man välja mellan många olika bredder och mönster.
 • axelband med strassdetaljer egentligen bh-band köpta på Lindex. Ett smart sätt att enkelt få snygga reglerbara band.


Metod

Jag hade ett symönster som jag följde så gott jag kunde. När jag inte förstod vad som stod improviserade jag. Först syddes sidentyget ihop till en klänning och fodret till en för att sedan sys ihop ovantill så att de satt ihop. Sedan på med dragkedja och axelband. Ungefär här insåg jag att det hade varit lite smartare att passa in formen innan jag sydde ihop fodret med ovantyget, men med lite krångel och en god vän gick det att passa in klänningen även i efterhand.

I kjolfållen ville jag ha en spetskant liksom under bysten. Att sy fast den var inga problem, fram till jag insåg att jag hade för lite spets för att det skulle räcka runt hela kjolen. Då tog jag helt enkelt in underkjolen så pass mycket att spetsen räckte runt hela kanten.


Lösningar
 • Passa in klänningen innan du syr ihop den med fodret
 • När du passar in klänningen med hjälp av en annan person, se till att du och den personen har samma bild av hur klänningen ska sitta. Jag tog en annan person till hjälp när jag inte var riktigt nöjd med hur den satt efter den första personens hjälp. Jag är dock mycket tacksam för alla människor som hjälpt till även om jag gjort någonting annat sedan.
 • Köp hellre lite för mycket spets än för lite
 • Har du ändå för lite spets så går det att ta in kjolen- då räcker spetsen

3 kommentarer:

 1. Så snygga bilder på dig och din älskling och en jätte fin klänning :)

  SvaraRadera
 2. Tack få mycket :) Det är bara synd att man inte använder balklänningar så ofta

  SvaraRadera