fredag 8 oktober 2010

Mjöd

I våras bryggde vi (jag och Joakim) mjöd efter ett receptet vi hittade vi i Medeltida mat - på modern svenska av Åstrand, S. Detta var vårat första försök att göra eget mjöd och även om det ska bli ännu bättre nästa gång så är jag nöjd över resultatet.

Ingredienser:
honung 10kg, vatten 15l , ingefära 2hg, öl 5dl, i påse starkvinsjäst

Metod:
kokade vatten, honung och ingefära och tog bort skummet. Lät svalna av till fingervärme och rörde i jästen utrörd i ölet. Lade i ingefäran, ölen och jästen och lät jäsa i damersang med vattenlås i ungefär en månad. Här var det sedan dags att städa köket... Även om jag tycker att vi inte spillde så mycket så var det honungsklibb överallt.

Efter månaden hade gått och mjödet slutat bubbla silade vi och det fick sedan stå och klarna några veckor. Inför sommaren tappades vi upp på flaskor men då vi ville ha mjödet något sötare lade vi till honung i två av flaskorna och blåbär (frysta) i en annan flaska. Det fick sedan efterjäsa och klarna i ytterligare några veckor i flaskor.

Första flaskan drack vi ca två månader efter att vi startat mjödet, det var inte speciellt bra och hade en smak av jäst. Nästa flaska togs fram en månad senare och smakade mycket bättre. Både jag och Joakim klarade lärlingsprovet i Nordmarks bryggargille med detta mjöd, men flaskan med blåbär blev inte alltför väl omtyckt då övriga bryggargillesmedlemmar inte tycket att blåbär och ingefära var en bra kombination.

Då mjödet innehåller mycket honung och jästen som användes var starkvinsjäst blev mjödet lite för starkt för min smak. Nästa gång testar vi med en svagare jäst.

Tips:
 • Det lönar sig att vänta
 • Avsätt nog med tid för att städa köket
 • Blåbär passar inte till ingefära
 • Starkvinsjäst leder till en relativt hög alkoholhalt och det märks på smaken, byt jäst

2 kommentarer:

 1. Hejsan! Jag som inte ens visste om att du bloggade! Vilken trevlig överraskning och vilken trevlig blogg =) Har lagt till dig i min blogglista, så jag ska kunna hitta tillbaka, men hojta om du inte vill synas offentligt på min blogg.

  Kramar
  /Erika

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du gillar den! Jag syns gärna offentligt, det är aningen tråkigt att ha en blogg om ingen läser det :)

  SvaraRadera