måndag 11 april 2011

Klänning tidigt 1400-tal


Klänningen är inspirerad av Duc de Berris Tres Riches Heures, målad ca 1410. Klänningen är helt handsydd i vaxad lintråd, alla sömmar är fällda. Yllet är ett relativt tunnt mörkblått tyg som jag köpt på Korps.

Snörningen består av öglor av lintråd som är sydda genom att först skapa öglan genom att sy den som ett förstygn fast flera varv och därefter linda tråden runt öglan.


Jag utgick från ett mönster från Handelsgillet men ändrade det rätt mycket på vägen. Klänningen har sidstycken (dvs inte vanlig 4-panel) och har inte midjesöm. Mönstret var lite lätt figursytt men gav inte siluetten jag var ute efter utan det fixade jag genom att ta in den på valda ställen. Ärmarna på mönstret var riktigt korta så därför skarvade jag på en bit till (också detta för att det skulle se ut med som på bilden) . Skarven täckte jag sedan med ett brickband.  U-ringningen och snörningen är gjorda för att se ut som förlagan på målningen. Snörningen bör dock träs för spiralsnörning och inte på det sätt jag har använt den om man vill vara noggran med att det ska vara historiskt korrekt.

Lösningar:
  • Ser ärmen löjligt kort ut på mönstret kan du förlänga den direkt, speciellt när du handsyr blir det mycket mindre jobb att klippa av när det blir för långt än att skarva i efterhand.
  • Om du inte gör rätt direkt så döljs fula skarvar snyggt med snygga brickband


Eftersom att jag nu håller på att sy en ny klänning som är väldigt lik denna (i en annan färg med midjesöm) tänkte jag nu ta och sälja denna klänning. Min storlek är 40, men även storlek 38 och 42 borde den sitta bra på. pris: 1 500 kr.

4 kommentarer:

  1. Jag hade ju faktiskt tänkt fråga dig om den här, den blev så himla snygg! =) vad hade du för sömmar? är det en våddelad klänning med sömmar på byst, rygg och sidor? är den 4 eller 6delad?

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket :). Den är i 6 delar, sydd efter handelsgillets mönster som heter PM04 men utan framkilen.

    SvaraRadera