fredag 3 december 2010

Tova i tvättmaskin

Åter igen har jag använt ett mönster från Garnstudion. De är bra mönster som är fullt läsbara även om man inte har mer grundläggande stickkunskaper än de från grundskolan. Jag köper det mesta av mitt garn från Tradera och därför har jag ofta inte det garn som mönstret är utformat efter. Om du ska köpa garn kan jag dock rekommendera att köpa ett garn från garnstudion så stöder du även arbetet med framtagandet av nya stickmönster.

Jag stickade sittunderlag som sedan tovades i tvättmaskinen. Stickningen var oproblematisk, det var bara att sticka rätstickning och sedan sticka en infälld ögla som jag lärde mig göra tack var en instruktionsvideo som var länkad från mönstret. Istället för drops Eskimo som det skulle var stickade jag med Järbo lovikka.

Första dynan blev klar när jag var hos mina föräldrar så jag lånade deras tvättmaskin. De hade tvättmedlet i en snygg plåtburk och jag hittade därför inte någon innehållsförteckning. Istället tog jag vanlig såpa (ca en matsked) och slog på maskinen på 40 grader. Två timmar senare var min sittdyna tovad och fin. Den andra dynan blev klar när jag var hemma på Liljansberget så jag bokade en tid i tvättstugan. Jag tvättar med tvättsåpa så jag tog mitt vanliga tvättmedel och satte in dynan på 40 grader. Efter mindre än en timma var programmet slut men tovat var det då inte. Det är positivt att tvättmaskinen är skonsam mot kläderna, men jag behövde testa någonting annat. Jag satte då på ett program på 60 grader, efter mindre än en timma var denna maskin klar, det hade tovat ihop sig lite men inte alls lika mycket som första dynan. Tvättiden var då slut och projektet fick vila någon vecka till jag bokade en ny tvättid. Denna gång slängde jag in den i maskinen på 60 grader med vanlig såpa och efter den tvätten var min andra dyna lika tovad som min första.


Lite slutsatser om att tova stickade saker i tvättmaskinen:
 • Vanlig såpa verkar tova bättre än tvättsåpa
 • Ett längre program verkar tova bättre än ett kortare
 • Om det inte tovar på 40 grader så gör det det på 60 grader
 • Ge inte upp utan försök igen

6 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dig! Snygga dynor!

  SvaraRadera
 2. Känner igen det där. Jag skulle tova hjärtan (se blogg) och tänkte vara ekonomisk och köra på snabbprogrammet. Det gick icke.
  Nu ska jag följa ditt råd och slänga i såpa i stället.
  Här ska det nämligen tovas spisplattor till en leksaksspis.

  SvaraRadera
 3. Tack :)

  Jo man ska undvika det där med att försöka vara ekonomisk. Har ett inlägg till om en senare variant då jag tänkte att man skulle passa på att tvätta lite samtidigt, det blev luddigt..

  SvaraRadera
 4. Tack! Nu underlättade du och eliminerade en massa krångel och besvikelse för mig!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset. Ska tova ett grytunderlägg.

  Har du koll på hur mycket mindre det blir när det är tovat?

  SvaraRadera
 6. Sätt gärna med några frottéhanddukar i tvättmaskinen då du tovar, det blir bättre tovat då.

  SvaraRadera