lördag 20 november 2010

Lång halsduk

Jag är fortfarande inne i min stickperiod och testade sticka en halsduk på andra ledden. Mönstret jag utgick från var från garnstudion, det mönstret var för rundstickor 5 men jag hade inga sådana hemma (hade 4,5 men det är roligare att gå upp i storlek än ner). Jag hade för ett annat projekt investerat i rundstickor 7 och bestämde mig för att använda dem istället. Enligt mönstret skulle halsduken bli 1,5 m men jag ville ha den längre än så (ca 2m) och tänkte att jag utgår från samma antal maskor.


Jag hade två växtfärgade garner som blev över när jag nålband ett par sockar. 1oogram av den ljusa grönfärgen och något mindre av den murrigare grönfärgen. Liksom när jag stickar halsdukar nerifrån och upp byter jag färg efter max 4 varv för att slippa skarva. Den ljusa grönfärgen tog slut mitt i avmaskningen skarvade jag in den mörkare grönfärgen och maskade av med den färgen istället. Det blev en rätt snygg effekt och nästa gång gör jag hela avmaskningen i den nya färgen om jag tror att huvudfärgen kommer att ta slut.


När halsduken var avmaskad insåg jag att den var jättelång, närmare 3 meter. Det stämmer inte med någon typ av matematik jag kan komma på för att räkna ut hur lång den borde bli. Jag lade upp 342 maskor som sedan minskades till 285 maskor, den borde ha blivit 57 cm längre än originalet (2 mm extra per maska och det är 285 maskor) och originalmönstret skulle bli 1,5 meter. Kan man inte räkna på det får man experimentera istället så nästa halsduk lägger jag upp 300maskor och minskar lika mycket som tidigare få får vi se hur lång den blir.


Lösningar
  • Ullgarn är lätt att skarva, tar färgen slut lägg in en annan istället, fungerar även om man endast byter färg i avmaskningen.
  • Går man upp i stickor utan att ändra mönstret blir det större, exprimentera, var beredd på att det blir större eller använd rätt storlek på stickorna vid osäkerhet.

1 kommentar:

  1. Hej! jag skulle jätte gärna vilja veta vad personen på bilden heter. Han skulle vara en perfekt modell åt mig! :) kommentera gärna namnet / Tomas

    SvaraRadera