söndag 14 november 2010

Gollar (del 2 av 2)

Detta inlägg ska handla om pälskantningen och stängningen av min "gollar" som jag skrev om lite tidigare.

Material:
en ärm från en pälskappa som min "svåger" köpt på loppis. Linband köpta på hemslöjden i Umeå.

Metod:
Jag hade för lite päls för att pälsfodra den (det var därför jag istället valde dubbla lager ylle) men insåg att jag hade nog med päls för att åtminstone ge den en pälskant. Jag klippte min päls i de remsor som den för länge sedan var sydd i och gjorde en lång remsa som jag sydde fast längs kanten. Som alltid när man klipper i päls så blev det päls över halva lägenheten, det hade varit bra om jag hade tagit ur damsugaren ur skåpet innan jag började klippa och inte gått in i sovrummet för att prata i telefonen när den ringde mitt i klippandet.

Jag började med att försöka sy fast pälsen på symaskinen. Det gick inte speciellt bra då två lager tjock ylle (i sömmarna ännu mer) + päls var för mycket för min symaskin. Jag testade då en annan symaskin men det visade sig att pälsen var för skör och gick sönder av att styngnlängden var för kort. Det fick helt enkelt bli att sy fast kanten för hand. Jag sydde fast pälsen räta mot räta på framsidan och sedan vek jag bak den och sydde fast den på baksidan.


Linbanden satte jag fast i par för att kunna knyta ihop öppningen. Jag började med att sätta ett par längst ner och ett högst upp, då det blev en glipa satt jag även ett par mitt emellan. Det översta paret gjorde att den blev väldigt tight i halsen, det hade nog sett lika bra ut och vara bekvämare om man satt den några centimeter längre ner.

Lösningar:
  • Har du för lite päls för att fodra kan det räcka med att pälskanta.
  • Ha damsugaren bredvid dig när du klipper i päls.
  • Är det för tjockt för symaskinen- sy för hand.

2 kommentarer:

  1. Man kan skära på baksidan av pälsen, det luddar visserligen det med, men inte lika illa.

    SvaraRadera
  2. Nästa gång jag ska sy i päls köper jag en hobbykniv och testar den varianten, tack.

    SvaraRadera