lördag 11 september 2010

Eura-klänning

Efter medeltidsveckan i år tänkte att jag behövde en till underklänning (2 underklänningar på en vecka var i minsta laget). Jag snubblade över en principskiss över den sk "eura-dress" och blev imponerad av idén att det inte skulle bli något spilltyg så jag testade.

Material:
Originalet var i ylle men min är i linne främst av anledningen att jag vill kunna köra den i tvättmaskinen. Jag använde ett rött linne från fjolårets Ohlsson-rea som jag tänkte var bra att experimentera i. Till en hellång och långärmad klänning går det 2m tyg! Det är ofantligt lite, men då blev det inte heller något spill. Röd symaskinstråd användes till det mesta men jag fållade den med vaxad lintråd.

Metod:
Jag klippte ut bitarna enligt denna principskiss (eller ja mina ärmar var 1dm för korta så i skissen har jag lagt till en dm jämfört med hur jag klippte). Det är alltså framstycke, bakstycke, ärmar och en hel kil +2 halva kilar.

 1. Klipp ut och sicksackade alla bitar.
 2. Sy ihop de halva kilarna till en kil. Jag sydde även en söm i mitten av min hela kil så att det skulle se likadant ut på höger och vänster sida
 3. sy ihop ovansidan av ärmarna 1cm på varje sida
 4. Sy ihop ärmarna med framstycket och bakstycket.
 5. Sy i kilen från handleden och ner till nederkanten
 6. Klipp till och fålla
 7. Klar!
Lösningar
Då ärmarna går från nacken och ut till handen är det viktigt att de inte är för korta för då får man begränsad rörelsevidd. Min blev för kort så jag lade på 1dm tyg (hade lite spilltyg i siden som kom väl till användning).

Då jag klippte hela vägen från kjolfållen och upp till ärmslutet så var kilen för smal upptill. Detta man man tänka på och inte börja riktigt längst ner när man klipper, kilarna mina blev 1 dm längre än klänningen. Blir de för långa är det dock bara att klippa bort en bit.

3 kommentarer:

 1. Vilken häftig klänning! Hur brett var tyget?

  SvaraRadera
 2. runt 140 vill jag minnas att det blev efter tvätt.

  SvaraRadera
 3. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Jättefin klänning!

  SvaraRadera