fredag 5 augusti 2011

Kaninfodrad Sköldehamnshätta

Min röda hätta med vikingaskeppet (finns på bloggen) gav jag bort till en vän så jag tog chansen att sy en ny hätta till mig själv.


Först hade jag tänkte pälsfodra hela hättan men insåg att jag aldrig är på så kalla evenemang att det är nödvändigt. Istället tog jag pälsen från en kanin, delade den till två och satte runt ansiktet så att den täcker runt ansiktet och halva örat. Jag funderar om en till kanin ska in i huvan men jag tänker vänta till vintern för att se hur mycket den värmer som det är.

När jag delade kaninen testade jag ett tips som man fick när jag klagade på att klippa i päls tidigare. Jag tog en kniv och skar pälsen från baksidan, damsög pälsen och knappt ett hår fanns i vardagsrummen där pälsen delats!


Pälsen sydde jag sedan fast på huvans utsida med förstygn sedan vek jag in den och sydde fast den med en så diskret söm jag kunde på insidan. När jag sydde på insidan av hättan och därmed pälsens utsida insåg jag att det är mycket lättare att sy längs med riktningen pälsen växer än mot den.

När jag testade hättan stack pälsen fram olika mycket på olika sidor så ena sidan sprättade jag upp och gjorde om. Då insåg jag att om man hade hättan liggande på ett bord var det mycket enklare att sy fast pälsen utan att råka dra den för långt bak.

Hättans insida

Broderiet är fritt tolkat från en svensk runsten, garnet är växtfärgad ull (köpt på Tradera) och hela broderiet är gjort med stjälkstygn.

Lösningar
  • Skär pälsen med en kniv från baksidan istället för att klippa den. 
  • Sy åt samma håll som pälsen växer
  • lägg hättan på ett bord när du syr fast så råkar du inte sträcka tyget eller pälsen medan du syr.

2 kommentarer:

  1. du får gärna visa bild på hur kanten ser ut.. min partlet som jag fodrade på Hägnan gjorde jag på enklast möjliga vis genom att stoppa pälsen i fållen och sy med vanliga stygn i yllet, inte helt nöjd men den funkar!

    SvaraRadera
  2. Så nu finns det lite mer bilder. Jag sydde fast pälsen mot kanten räta mot räta och vek sedan bak pälsen.

    SvaraRadera