måndag 28 maj 2012

Kampfrau

Ja jag har sytt mig en till kampfrauklänning. Min gamla blev för stor på grund av personlig viktnedgång och såldes därför (det är roligare att sy nytt än att sy om). Den nya blev i den fantastiska färgsättningen blå och gul.


Material: Ylletyg i tuskaft från medeltidsmode (NUT5 och NUT9). Lintyg från Ohlsson som foder i livet, lintråd från tallin och bivax från grannens bin.


Metod: Jag har haft en sew along på andra bloggen så här kan du se steg för steg hur jag gjort. Klänningen är helt handsydd med vaxad lintråd.


När jag slitsade klänningen blev först slitsarna ojämna, ungefär som när man river ylletyg. Efter att ha brytit fram ett nytt blad på brytbladskniven blev kanterna snygga igen, det behövdes göras om efter ungefär hälften av slitsandet igen.


För stängningen tänkte jag sy fast ringar på insidan av livet och dra ett snöre genom. Sagt och gjort, efter första användningen insåg jag att det inte var en bra idé att använda så kallade smyckesringar för även om den lilla glipan i ringarna inte är stor så lyckas bandet smita ut. Därmed ska inte heller fjädestålsringar som folk brukar göra ringbrynjor av användas. Efter lite letande hittade jag lite dyrare helgjutna ringar från panduro som fick ersätta de gamla- resultatet blev en klar förbättring. 


Lösningar
  • Välj helgjutna ringar till snörningen
  • Bryt fram nytt blad på brytbladskniven för snyggare snitt2 kommentarer:

  1. Efter att ha gått igenom hela din blogg måste jag säga att detta nog är det mest inspirerande jag hittat - ska genast länka vidare den till en flicka som precis ska påbörja sitt första projekt. Vad du gärna kan få förklara bättre nån gång är hur man syr fast fodringstyget samtidigt som man syr ihop delarna - eller hur det nu var, för jag blir verkligen inte klok på det, har sett liknande tips på många ställen, men jag måste vara för trög för att förstå! :P

    SvaraRadera
  2. Och! Måste tillägga att det är trevligt att se någon som maskinsyr delar av kläderna men samtidigt har ett jätteintresse :D Nu har jag inte alls lika dåligt samvete över att jag ev måste maskinsy 2 klänningar innan medeltidsveckan :D

    SvaraRadera