onsdag 16 november 2011

Syrum och brandsäkerhet

Jag är sedan någon vecka med i en grupp på facebook för folk som syr. Där finns det ett album som heter "syhörnor" där personer lagt in bilder på sina syrum. Jag lade i morse in den bild på vårt syrum om ni ser nedan. Första kommentaren någon skrev innehöll "vad tragiskt och tråkigt det ser ut". Även om det kan tyckas lite hårt så var det ju inte illa menat och fick mig att ta en titt bakom ryggen (vilket detta blir när man sitter vid datorn) och insåg att syhörnan vår kanske inte var med men upplyftande.  


Efter att ha funderat ett tag kom jag fram till snabblösningen att lägga en duk på bordet för att få det hela lite ljusare. Gick ner och strök duken och lade den senast på bordet. Tyckte bordet nu såg ut som att det skulle höra till ett gammeldags kafferep vilket fick mig att tänka på den virkade prinsesstårtan jag hade i bokhyllan. Den lades på ett fat med guldkant för att användas som nåldyna tillsammans med två virkade ballerinakex. Sedan bytte jag plats på rummets två tavlor så kändes syhörnan lite mysigare.


Här hade jag gärna slutat mitt blogginlägg men tyvärr är det inte slut här. Det var nämligen så att efter kanske en timmas skrivande på uppsatsen började det lukta bränt. Jag gick ner för trappen för att se att jag slagit av strykjärnet och det hade jag, kollade köket och alla maskiner var av. Gick sedan tillbaka till datorn igen och tänkte att jag måste inbillat mig. Ytterligare lite senare tänkte jag gå ut på en promenad och släkte därför lampan i kontoret/syrummet. Då förstod jag vad som luktat bränt: när jag ställde tillbaka korgen med garner på sybordet så hade jag råkat ställa den mot lampan. Två garnnystan och en sticka var förstörda och jag blev lite skärrad, men som tur är blev det inte allvarligare än så.

Lösningar
 • Textila material är högst brännbara och lampor blir varma, ha inte dessa för nära varandra.
 • Släck alltid lamporna när du lämnar huset, inte bara för att spara ström men även för brandrisken.

4 kommentarer:

 1. Brandvarnare i julklapp?? Eller har ni sådana??//Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Det sitter en utanför dörren till syrummet, men vi borde nog kolla om den verkligen fungerar...

  SvaraRadera
 3. Oh, läskigt! Jag tänkte sätta spotlights i skåpet där jag har mina tyger men det är kanske en dum idé... /Nilla, sytok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog vara lite försiktig med spotlightsen, ofta blir ju tygskåpet fullt tillslut och då blir tyget direkt mot lamporna. Synd att riskera bostaden för att få se tygerna bättre...

   Radera