fredag 9 september 2011

wulsthaube


Jag arbetar på mitt projekt med historiska dräkter och planerar att under de år som räknas som medeltid ha en dräkt per århundrade. Detta är min 1500-talsdräkt som det nu endast saknas ett par skor till. Det är i tysk landsknektsstil och de andra delarna av dräkten kan ni läsa mina andra inlägg om. Det jag har gjort nu är en "wulsthaube" vilket är en huvudbonad i linne som är gjord för att ge huvudet den karaktäristiska formen som kvinnorna har på träsnitt och målningar från denna tid.


Jag gjorde min huvudbonad av handvävda handdukar köpta på tradera. Jag utgick från ett mönster från reconstructing history, men själva mönsterdelarna gav inte så mycket information, det var en fyrkantig bit fram, en fyrkantig bit att sätta över utfyllnaden bak på huvudet och en halv oval bak till huvudet. Dessa bitar behövde alla justeras efter både hur mycket fyllning man har i huvan och hur ens naturliga huvud ser ut.

Efter att bitarna var ihopsatta så veckade jag nederkanten på fyrkanterna och vek sedan den veckade raden dubbel där jag sydde på två band som sedan knöts under nacken. Därefter var själva huvan klar men inte såg det speciellt bra ut inte, mitt eget hår fyllde inte på långa vägar ut hättan så då började jag experimentera. Det svåra var att få någon bra form i ett trovärdigt material som kan sitta fast på huvudet. 

Tillslut kom jag fram till en variant som jag tycket fungerar bra: inunder huvan finns nu en tjock fläta av lingarn som jag fäster i mitt eget hår (som är flätat i utbakade flätor på huvudet) med hårnålar. Sedan knyts banden bak i nacken och huvudbonaden sitter på plats!


Lösningar:
  • Ta dig tid att exprimentera med underlager, om håret/rullen är fel så kommer huvudbonaden inte att se rätt ut hur väl du än har sytt den.

1 kommentar:

  1. Katheryn har en bra guide till en sån;
    http://textiletimetravels.org/2011/04/03/how-to-make-a-stuchlein-%E2%80%93-a-looooong-post/

    den tnkte jag följa när det blir dags =)

    SvaraRadera