lördag 18 september 2010

Aroniasaft

Händiga mamman gästbloggar

Har inte kokat aroniasaft sedan barnen, numera vuxna, var små. Alla tidningar skriver så mycket om aroniabärets hälsosamma egenskaper och hur svårt kan det vara med en saftmaja av äldsta modell "Hekla". Det är bara att plocka in bären blanda med socker. Vatten i vattenbehållaren och simsalabim skulle allt vara klart. Av någon outgrundlig anledning kom jag på att jag skulle kolla receptet, nu hittade jag inte det gamla handskrivna receptet så jag gav mig ut i cyberrymden och fick en massa träffar. På det första receptet stod att bären skulle plockas efter några frostnätter. Det kunde väl inte stämma för inte hade vi haft någon frostnatt. Jag kollade några recept till och alla vidhöll samma sak bären skulle ha utsatts för frost. Nu hör det till saken att jag hade laddat "Hekla" så det var bara att slå på plattan vad gör jag nu???Skam den som ger sig jag startade den stora extra frysen, tog ut alla hyllorna och in med hela saftmajan med bär och socker. Som ni förstår är Hekla ingen liten pjäs utan tar sin plats. Frysen som brukar stå avslagen utom vid jul då vi samlas hela släkten, bara för att vi skall snåla med elförbrukningen. Efter fem dagar fick saftmajan komma ut igen och kokningen startade. Nu slängde jag på lite hallon också. Resultatet en underbart god saft. Det lönade sig att inte ge upp men det kostade lite extra elförbrukning.

Recept

Aroniabär (safmajan full) som skall ha utsatts för några frostnätter OBS!
Socker (efterbehag)
Hallon ca 3 dl

Kokas i saftmajan i ca 1,5 timmar. Tappas därefter upp på rena flaskor.

Förbättringsområden
Läs receptet först om det var länge sedan sist. Det kan spara kraft och energi.

2 kommentarer:

  1. Aronia är en buske som är relativt vanlig i Sverige men som mest används som prydnadsbuske (den har vita blommor innan den har svarta bär). Bären påminner lite om rönnbär, fast svarta.

    SvaraRadera