söndag 31 oktober 2010

Min balklänning

2007 tog jag studenten och det innebar för mig liksom för många andra en bal, inte på slottet utan på folkparken i Skellefteå. När man ska gå på bal behöver man en klänning och då jag sytt en hel del medeltidsklänningar vid det laget gav jag mig på att sy min egen balklänning. Bilderna i detta inlägg är (som ni förstår) inte tagna av mig. I studentpresent av mina föräldrar fick jag att en fotograf kom och tog bilder som nu finns på en cd-skiva och några av dem passar bra här för att visa min klänning.


Material:
  • Sidentyg ett underbart tyg med svart varp och röda inslag köpt på Ohlssons för 200kr meter då det var rea.
  • fodertyg här valde jag att inte vara lika lyxig utan sparade in pengar på att köpa ett relativt billigt svart fodertyg.
  • dragkedja en svart tunn dragkedja, även den köpt på Ohlssons
  • svart spets på Maikens tyger i Skellefteå har de allt, går man in och frågar efter svart spets så får man välja mellan många olika bredder och mönster.
  • axelband med strassdetaljer egentligen bh-band köpta på Lindex. Ett smart sätt att enkelt få snygga reglerbara band.


Metod

Jag hade ett symönster som jag följde så gott jag kunde. När jag inte förstod vad som stod improviserade jag. Först syddes sidentyget ihop till en klänning och fodret till en för att sedan sys ihop ovantill så att de satt ihop. Sedan på med dragkedja och axelband. Ungefär här insåg jag att det hade varit lite smartare att passa in formen innan jag sydde ihop fodret med ovantyget, men med lite krångel och en god vän gick det att passa in klänningen även i efterhand.

I kjolfållen ville jag ha en spetskant liksom under bysten. Att sy fast den var inga problem, fram till jag insåg att jag hade för lite spets för att det skulle räcka runt hela kjolen. Då tog jag helt enkelt in underkjolen så pass mycket att spetsen räckte runt hela kanten.


Lösningar
  • Passa in klänningen innan du syr ihop den med fodret
  • När du passar in klänningen med hjälp av en annan person, se till att du och den personen har samma bild av hur klänningen ska sitta. Jag tog en annan person till hjälp när jag inte var riktigt nöjd med hur den satt efter den första personens hjälp. Jag är dock mycket tacksam för alla människor som hjälpt till även om jag gjort någonting annat sedan.
  • Köp hellre lite för mycket spets än för lite
  • Har du ändå för lite spets så går det att ta in kjolen- då räcker spetsen

onsdag 27 oktober 2010

Till salu

Ibland är man inte nöjd med saker utan att det egentligen går att förklara varför. Ibland blev sakerna bra men i fel storlek.

Lösning
  • Sälj eller byt så att någon annan får glädje av dem.

Jag har några saker till salu just nu som jag tänkte lägga upp här, är du intresserad så hör av dig.


Nålbundna sockar
riktigt tjocka sockar gjorda i lovikkagarn. De var tänkta till en manlig släkting men blev för små, de är ungefär i storlek 39, en storlek upp eller ner borde dock inte spela någon roll. 





Barnhätta- vikingatid
Den var tänkt åt mig men blev för liten. Hundtandsmönstrat ylle fodrad med vitt linne. Maskinsydd raksömmarna och fällda för hand med vaxad lintråd. Jag skulle bli väldigt glad om den kom till användning. Prisförslag 100kr Såld!



Påsmössa
Jag höll en kurs i medeltida huvudbonader och gjorde ett mönster som jag provsydde- det blev en påsmössa. Sydd i ett ylle som är grönt på ena sidan och rött på andra sidan. Sytt med vaxad lintråd. Jag har ingen användning av den men det hoppas jag att någon 1300-tals man har?


torsdag 21 oktober 2010

Sidobloggande

Innan jag startade denna blogg så kom jag och min väninna Kristin fram till att vi skulle ha en blogg tillsammans. När vi pratade om saker igen var "Lösningar" redan igång, vi pratade då om att göra denna blogg till någonting gemensamt. Problemet var ju då att denna blogg redan har ett väldigt uttalat tema, hon ville inte hålla sig strikt till mitt tema och jag kan även känna att ibland gör man saker som skulle vara roligt att dela med sig av utan att de egentligen innehåller några hantverksmissar. Jag kommer därför att även skriva i en annan blogg, senaste stickprojektet mitt publicerade jag där alldeles nyss. Kolla gärna även den bloggen:

söndag 17 oktober 2010

Gollar (inlägg 1 av 2)

Mitt nuvarande syprojekt är ett ytterplagg som ska vara till min kampfrau klänning (se inlägget nedan). Då jag hade ett mönster hemma bestämde jag mig för att utgå från det. Detta kommer att vara ett inlägg i två delar: först kommer detta som handlar om själva plagget och sedan ett separat om pälskantningen av det.

Material:
Dubbla lager ylle av typen krappröd tunn vadmal från korps.

Metod:
Jag började med att klippa ut 4 likadana bitar (två helcirklar) efter mönstret. Dessa sydde jag ihop och insåg att det inte alls såg ut som på träsnittet (se bild 1). Jag sydde då ihop halsöppningen för att klippa ut ett runt halshål (se bild 2) vilket stämde bättre överens med både sömnadsbeskrivningen och bilder. Detta minskade storleken på mitt plagg avsevärt.

När jag testade den nu stod allt tyg rakt ut från axlarna (det var ju en helcirkel i dubbla lager relativt tjockt ylle). Vid detta läge funderade jag att kasta bort allting men som tur var gav min sambo mig lite självförtroende så istället klippte jag bort två tårtbitar överflödigt tyg så att min gollar låg neråt över axlarna- som på bilderna.


Lärdomar:
  • Gör en toall, jag blir ledsen när jag tvingas klippa bort stora bitar av mitt ylle.
  • Tänk före du klipper, inte heller symönster har alltid rätt.

söndag 10 oktober 2010

Stickad sjal

Material
Jag köpte ett mjukt blåmelerat garn av märket Elfin color på "tygbiten" i Umeå. 2 nystan (=100 gram) är lagom till en sjal (i detta fall då den blev för liten användes knappt 75 gram)

Metod
Jag lade upp 3 maskor på stickor 9mm och stickade med endast räta maskor och ökade en maska i slutet på varje varv.

Garnet var i en härva som man drar ut garnet ur mitten (alltså ett man inte ska behöva nysta) men jag hade problem att det bildades knutar med slutet av garnet som behövde trasslas upp väldigt ofta. Jag kom då på idén att nysta garnet då fanns det inte längre något garnslut att trassla ihop tråden med.

När arbetet var 120 maskor var sjalen lika lång som en sjal jag hade hemma så jag maskade av. Då insåg jag att sjalen inte var så stor som jag ville ha den. Nästa gång blir det att mäta hur bred den är istället för hur lång den är och denna gång blir det att byta tänkt mottagare till jul.

Lösningar
  • Nysta garn innan du stickar
  • Mät innan du maskar av

fredag 8 oktober 2010

Mjöd

I våras bryggde vi (jag och Joakim) mjöd efter ett receptet vi hittade vi i Medeltida mat - på modern svenska av Åstrand, S. Detta var vårat första försök att göra eget mjöd och även om det ska bli ännu bättre nästa gång så är jag nöjd över resultatet.

Ingredienser:
honung 10kg, vatten 15l , ingefära 2hg, öl 5dl, i påse starkvinsjäst

Metod:
kokade vatten, honung och ingefära och tog bort skummet. Lät svalna av till fingervärme och rörde i jästen utrörd i ölet. Lade i ingefäran, ölen och jästen och lät jäsa i damersang med vattenlås i ungefär en månad. Här var det sedan dags att städa köket... Även om jag tycker att vi inte spillde så mycket så var det honungsklibb överallt.

Efter månaden hade gått och mjödet slutat bubbla silade vi och det fick sedan stå och klarna några veckor. Inför sommaren tappades vi upp på flaskor men då vi ville ha mjödet något sötare lade vi till honung i två av flaskorna och blåbär (frysta) i en annan flaska. Det fick sedan efterjäsa och klarna i ytterligare några veckor i flaskor.

Första flaskan drack vi ca två månader efter att vi startat mjödet, det var inte speciellt bra och hade en smak av jäst. Nästa flaska togs fram en månad senare och smakade mycket bättre. Både jag och Joakim klarade lärlingsprovet i Nordmarks bryggargille med detta mjöd, men flaskan med blåbär blev inte alltför väl omtyckt då övriga bryggargillesmedlemmar inte tycket att blåbär och ingefära var en bra kombination.

Då mjödet innehåller mycket honung och jästen som användes var starkvinsjäst blev mjödet lite för starkt för min smak. Nästa gång testar vi med en svagare jäst.

Tips:
  • Det lönar sig att vänta
  • Avsätt nog med tid för att städa köket
  • Blåbär passar inte till ingefära
  • Starkvinsjäst leder till en relativt hög alkoholhalt och det märks på smaken, byt jäst

måndag 4 oktober 2010

Stickad halsduk

Julklappstillverkningen är nu i full gång och jag funderade på om man verkligen ska blogga om julklappar med risken för att mottagaren läser bloggen. Då det är lite tråkigt om det kommer massor av inlägg i januari och inget innan dess och jag inte skriver vem som ska få vad har jag dock kommit fram till att det är okej. Årets första färdiga julklapp är en halsduk.

Material:
bambustickor 9mm, två eller tretrådigt ullgarn.

Metod:
Jag stickar räta maskor hela vägen. För variationens skull byter jag garn ibland så att det blir ränder, men jag gör aldrig ränderna så breda att jag måste klippa garnet utan det hänger hela tiden med längs högerkanten.

Lösning:
Min variant var att sticka en bit för att sedan riva upp då det inte blev som jag tänkte. Istället för att prova och göra fel kan man lyssna på någon annan som redan har testat, mitt tips är:
  • Herrstorlek: 35 maskor
  • Damstorlek: 30 maskor
  • Barnstorlek: 25 maskor