tisdag 17 augusti 2010

Undertunika (Undertunic)

(scroll down for english) Det är alltid bra att börja inifrån så jag börjar bloggen med en undertunika. Denna är sydd åt min sambo i utbyte mot ett mycket vackert ylletyg. Önskemålet var att göra undertunikan något kortare än hans gamla så att mer av hans gula sidenpösbyxor syns.

Material:
Jag köpte en handvävd linneduk som var hopsydd med en söm i mitten för ett bra pris på Tradera.

Det jag sydde för hand är sytt med vit lintråd och bivax. Maskinsömmen är gjord med vit bomullstråd.

Metod:
Jag klippte ut ett fram och ett bakstycke som var rektangulärt, två kilar till sidorna och två avsmalnade ärmar med ärmkilar. Jag gjorde halsringningen svagt v-ringad efter inspiration från medeltida målningar.

Raksömmarna är sydda på maskin och sedan är sömmarna fällda åt samma håll. Den fällningen är gjord med pricksöm i vaxad lintråd liksom ärmar, hals och nederkant. När detta var klart insåg jag att tunikan var för tight. Jag klippte därför ut en stor kil (som behövde skarvas) som jag sydde fast från nacken och ner till nederfållen.

Lösning:
Gällande medeltidskläder är det nästan alltid ett säkert kort att lägga till en kil, men det man kanske borde ha gjort var att klippa bitarna i denna form från början. För de flesta behövs nämligen mer än axelbredden som rörelsevidd.